Kadın Hastalıkları ve Doğum
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümümüzde genel kadın sağlığı ve doğumla ilgili her tür teşhis ve tedavi yapılmaktadır. Küvöz, Fototreapi, Transport Küvöz ve Ventilatör Cihazları ile donanmış Yenidoğan ünitesine sahip, 7/24 kadın doğum doktoru, çocuk doktoru, anestezi ve acil ameliyat ekibinin hazır bulunduğu hastanemizde gebelik öncesi evreden doğuma, doğumdan bebeğin gelişimine kadar her evrede takip, tedavi ve destek hizmetleri verilmektedir.
Kadın Doğum Ünitemizde başarı ile uygulanan doğum yöntemlerinden biri de epidural anestezi ile vajinal yolla doğumdur. Diğer bir ismi ağrısız doğum olarak bilinse de aslında bu doğru bir adlandırma değildir. Bu doğum şeklinde asıl hedef, ağrı ve sancıları anne adayının tolere edebileceği düzeye indirgemektir. Annenin yaşamındaki belki de en güzel deneyim olan doğum sürecini tatsız bir deneyime dönüştürebilen sancıları doğumun seyrini olumsuz yönde etkilemeden azaltmaktır.
Burada analjezi ve anestezi kavramlarını birbirinden iyi ayırmak gerekir. Analjezi ağrısızlık, anestezi ise duyusuzluk demektir. Normal doğum sırasında bel bölgesinden epidural yolla sağlanan analjezi, yani ağrının ortadan kaldırılması yeterli olurken, sezaryen ile doğum sırasında epidural anestezi uygulamak gerekir. İşlem yönünden her iki uygulama da aynıdır, fark sadece verilen ilaç dozlarındadır.
Halk arasında “ağrısız doğum” olarak bilinen epidural analjezi ile doğum, günümüzde oldukça yaygınlaşmaktadır. Bel hizasına yerleştirilen milimetrik bir tüp olan kateterden uygulanan bir ilaçla, vücudun alt yarısından gelen ağrı sinyallerinin iletimi geçici olarak durur ve ağrılı uyarının çıktığı bölgede ağrı duyulmaz. Burada seçilen doz sadece rahim kasılmaları sırasındaki ağrıyı ortadan kaldıracak, ancak rahim kasılmalarını azaltmayarak doğumun normal seyrini etkilemeyecek şekilde ayarlanır. Bu yöntemde sadece ağrı iletimi bloke olur, dokunma duyusu ve hareket kısıtlanmaz. Anne adayı uygulamadan sonra doğum süreci içerisinde kalkıp oda içinde yürüyebilir, her türlü ihtiyacını görebilir. Rahim kaslarının kasılması ve doğum eylemine anne adayının aktif katılımı etkilenmez, anne doğum anında ağrıdan arınmış olarak fizyolojik olarak bebeğine kavuşur.
İleri Teknoloji
Tecrübeli Doktorlar
Sık Sorulan Sorular
Menopoza kadar hamile kalabilirsiniz. Ancak yaş ilerledikçe hamile kalabilme şansı düşebilmektedir. Bu sebeple ideal yaş aralığı 20‐35 ‘dir. İleri yaş gebelikleri yüksek riskli gebelik olarak kabul ediyoruz.
Düşüklerinizi hangi yaşta yaşadığınıza, düşüklerin haftasına, kronik bir rahatsızlığın varlığına, eşinizle akrabalık ilişkinize, eşlerdeki gebeliğin kromozomal yapısal bir sıkıntının mevcudiyetine ve sizde trombofili olma durumuna bakmamız gerekiyor. Buna göre bir şey söylemek mümkün olabilir. Araştırılıp ortaya konulmadan bu soruya cevap vermek zor. Bununla beraber bu saydığımız problemler ortadan kalkarsa tabiki çocuk sahibi olabilirsiniz.
Kesinlikle gebelik döneminde egzersizleri öneriyoruz. Çünkü bu dönemde vücudumuz da bariz değişiklikler olur. Kilonuz artar, vücudun ağırlık merkezi değişir vs. İşte bunların size sorunlar çıkarmaması için, aynı zamanda doğumun daha rahat geçmesi için spor yapmamız gerekiyor. Peki hangi spor? Ben hep birincil olarak yüzmeyi öneriyorum. Eğer yüzme yapamıyorsanız da yürüyüşü ihmal etmeyin. Ama koşu bandında değil yürüyüş egzersizlerinizi normal zeminde yapın.