Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz
Görülme sıklığı oldukça yüksek, toplum sağlığı açısından önemli, bireyin yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkileyen hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan akciğer hastalıklarının tümü göğüs hastalıkları kapsamına girmektedir. İzan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimimizde; KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), akciğer kanseri, astım, bronşit, bronşiolit, pnömoni, akciğer embolisi, tüberküloz ve akciğer fibrozisi gibi solunum sisteminin alt bölümlerinin hastalıklarının teşhis, ayaktan ve yatarak tedavileri yapılmaktadır.
Göğüs hastalıkları kapsamına giren hastalıklar çoğunlukla sinsi şekilde ilerlediğinden kimi durumlarda ileri seviyelere ulaşıncaya kadar hasta tarafından hissedilmezler. Bu sebeple, hırıltılı solunum, öksürük, balgam, sırt ve omuz ağrısı, göğüs ve yan ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları uzmanına görünüp solunum fonksiyon testini yaptırması gerekmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Akut bronşitin etkeni genellikle virüstür ve bu durumda antibiyotik tedavisinin yararı yoktur. Ama virüs enfeksiyonuna bakteri enfeksiyonu eklenirse antibiyotik kullanmak gerekir. Bu nedenle virüslerin etken olduğu düşünülse bile. akut bronşitli hastalara olası bakteri enfeksiyonuna karşı antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Ayrıca bronş salgılarının akışkanlığını artıran balgam yumuşatıcı (mukolitik) ilaçlar verilerek balgamın atılması sağlanmalıdır. Ateş yükseldiğinde yaygın biçimde kullanılan diğer ateş düşürücülere başvurulur.
Öksürük, aşırı miktarda artan bronş salgısının temizlenmesi için gerekli bir savunma mekanizması oluşturur. Öksürük ilaçları ancak çok gerektiğinde kullanılmalıdır.
Kronik bronşit aniden ortaya çıkmaz. Soğuk algınlığı tedavisi sonrası, hasta öksürmeye devam eder ve birkaç hafta boyunca büyük miktarlarda balgam çıkarmayı sürdürür. Kronik bronşit hastalarının büyük bir çoğunluğu sigara kullanıcıları olduğundan, bu öksürükler sigara öksürüğü olarak algına bilir. Zaman ilerledikçe, öksürük ve balgam çıkarma her soğuk algınlığından sonra daha da artar ve kısa sürede bu belirtiler yıl boyunca görülür hale gelir.
Alerjik rinit, burun mukozasında alerjik nedenli bir iltihaplanmadır ve genetik geçişli alerjik hastalıkların en sık görülenlerinden biridir. Alerjenlerin solunum yoluna yapışarak iltihabi reaksiyonları başlatması sonucu oluşur. Alerjik rinit çoğunlukla alerjik yatkınlığı olan kişilerde görülür. Hastalık, küçük yaşlarda oluşabileceği gibi, ileri yaşlarda da görülebilir. Özellikle hastanın rahatını ve yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen bir hastalıktır.